Bevezető

Brazil Szamba - Szikszai Daniella

„Gyerekkorom óta foglalkozom mozgással. Szinte minden sportágban kipróbáltam magam a ritmikus sportgimnasztikától kezdve, az atlétikán át, a különböző táncokig. 2005 januárjában csöppentem bele a brazilok túlfűtött világába, ahol a capoeira mellett megismerkedtem a brazilok nemzeti táncával, a szambával is. Azóta számos zenekarral (Solymi Conga Show, DRuMSTeRS, Z-Drums, Kudumba Interaktív dob show stb) és tánccsoporttal dolgozom együtt a saját csapatomon kívül (Reinas del Ritmo) Megszámlálhatatlan fellépésen, (céges rendezvények, fesztiválok, születésnapok, esküvők … ) táncversenyen vettünk és veszünk részt Magyarországon és külföldön egyaránt, hogy népszerűsítsük és átadjuk a brazil életérzés egy cseppnyi részét. Rengeteget tanultam itthon és külföldön élő tanároktól, folyamatosan igyekszem fejleszteni magam. 2007 júliusában a Ritmo 2003 Batucada Band zenekarral részt vettünk egy nemzetközi szamba fesztiválon Németországban, ahol az egyéni táncversenyen több brazil lányt megelőzve első helyezést értem el, elnyerve a Raihna da Bateria (Szambakirálynő) 2007 címet, majd 2009-ben a megtisztelő 3. helyezést értem el két brazil táncos mögött. Alapvetően fiús lánynak tartom magam, de amint felöltöm a flitterekkel díszített szamba ruhát és meghallom a pergő ritmusokat, előbújik belőlem a NŐ.”

Az órákon a tradicionális Enredo samba alaplépéseit (karneváli samba), tanulhatjátok meg. A samba afrikai eredetű, ősi népi tánc, amely a rabszolga-kereskedés útján jutott el Brazíliába. Szaggatott, rövid mozdulatai a megbilincselt rabszolgák mozgását jelképezi, azt hogy még tánc közben sem tudtak láncaiktól megszabadulni. Magával ragadó, eredeti ritmusa az ősi zenei kifejezésmódot idézi. A karneváli samba nőies és finom mozgásával szép testtartást kölcsönöz, és az óra célja, hogy előhozza a mindenkiben rejlő nőiességet.

A brazil szamba dinamizmusa, és áradó élet energiája mindenkit magával ragad, nemtől és kortól függetlenül.A karneváli samba nőies és finom mozgásával szép testtartást kölcsönöz, és előhozza a mindenkiben rejlő nőiességet. Erről fog szólni ez a 8 alkalmas tanfolyam.

1.óra

Az óra első néhány percében egy nagyon alapos bemelegítéssel kezdünk tetőtől talpig. Sok csípőmozgásra számítsatok, hogy kellőképpen el tudjon lazulni ez a terület, illetve a karokat is megmozgatjuk. Az első órán a brazil szamba alaplépéseit építettem fel, amiket pihenő lépésekkel és különböző összekötő elemekkel az óra végére folyamatos lépéssor formájában fogtok tudni táncolni.

2.óra

Az előző órához hasonlóan most is egy alapos bemelegítéssel kezdünk, majd az előző óra lépés anyagának ismétlése után külön hangsúlyt kapott a csípőkörzés és a billentés, melyekkel a térben is elindulunk előre és hátra. A tanult alaplépések is rendszerbe lesznek foglalva, ezekkel is haladunk előre, valamint hátra is. A karokat próbáljuk meg bátran használni, ne zavarjon ha még nem vagy csak nehezen megy, hamarosan ez is menni fog. Egy összekötő lépéssel is bővítjük az órát, melyet a lépéssorba is beleépítünk, ezzel picit színezve azt. Egy rövid nyújtás vezeti le ezt az órát is.

3.óra

A bemelegítés nyitja az órát a szokásos, már ismert mozdulatokkal. Tetőtől talpig átmozgatjuk az ízületeket, testrészeket. Az eddig tanult lépéseket gyorsan átismételjük, majd ezen az órán veszünk egy új kézmozdulatot a csípő billentéshez és az alaplépést megtanuljuk térben is használni. A már kiválasztott zenére folytatjuk a lépéssorunkat, két kis változtatással, és egy új elem, a „pas-de-burres” is belekerül a repertoárba. Az órát egy pici nyújtással zárjuk.

4.óra

A már ismert bemelegítés vezeti fel az órát, majd az előző órák lépéseinek ismétlésével fogjuk folytatni. Ezen az órán egy újabb lépést fogtok megtanulni, melyet összekötünk a „pas-de-burres” elemünkkel, majd tovább folytatjuk a koreográfia felépítését egy kis változtatással, az újabb összekötő elemek beszúrásával és egy kiállással.

5.óra

Már mondanunk sem kell úgyis tudjátok a bemelegítés lesz az első, majd alapozással, ismétléssel folytatjuk. Az alaplépéseket már tempósabban táncoljuk, bővítjük a pihenőlépéseinket, egy új sétát is veszünk úgymond fent-lent változatban, majd kiegészítjük a mozdulatokat egy kis ugrással és az ún. roundéval, vagyis lábkörzéssel. Ezek egy részét már ezen az órán beépítjük a koreográfiába is, melyet egy tempósabb zenére fogunk ezentúl táncolni. 

6.óra

A bemelegítést követően ismétlünk, alapozunk, csiszoljuk a technikánkat. Az alapozást most is normál tempóban fogjuk táncolni az eddigi felezés helyett, összekötjük a pihenőlépéseket, kiegészítjük egy új mozdulattal is, melyet egy finom váll és karmozgással színesítünk. Az előző órán tanult roundés keresztlépést egy sétával és lábemeléssel extrázzuk, amit szintén beemelünk a koreográfiánkba, az órán tanult forgással együtt.

7.óra

Bemelegítés és gyakorlás indítja a felvételt, az eddig megtanult lépéskombinációkkal. A mai óra varázsa eredetileg a magas sarkú cipő lett volna, de ezt majd úgyis látjátok, hogy mi történt :D Ezen az órán bővül a koreográfia, az ún. Cikk-cakk lépéssel, melybe egy picit bele is zavarodom az irányváltoztatásnál és kiegészítjük a tanultakat egy egyszerűbb lépéssel, melyet szintén beemelünk a lépéssorunkba. Remélem a mai bakik ellenére is élvezhető órát kaptok J

8.óra

Elérkezett az utolsó óra, ahol a bemelegítés marad a szokásos mederben, majd utána mindent, amit az eddigi alkalmakkal tanultatok alaposan átismétlünk, különösen a bonyolultabb lépéskombinációkat. Ez az óra már tényleg magas sarkú cipőben fog zajlani :D Az órán már folyamatosan fogtok “szambázni” zenére. Veszünk egy egyszerűbb kereszt sétát, majd egy pár, már ismert lépéssel kiegészítjük és befejezzük a koreográfiát.